Winogrona są od setek lat stosowane z powodzeniem do pielęgnacji skóry. Do tworzenia naturalnych kosmetyków wykorzystuje się skórki, liście, sok i nasiona, które pozwalają z jednej strony zachować zdrowy, młody wygląd, z drugiej – walczą z niedoskonałościami, takimi jak trądzik.

Wyciąg z winogron na trądzik

Wyciąg z pestek winogron (Vitisvinifera L.) to jedna z naturalnych metod stosowana z powodzeniem do poprawy wyglądu skóry – także do walki ze zmianami trądzikowymi. Jej skuteczność opiera się przede wszystkim na bardzo dobrym składzie – niezwykle zaskakującym jak na produkt pochodzenia naturalnego, a nie stworzony w laboratorium.

Czym zatem pestki winogron zaskakują? Lista jest całkiem długa…

Bogactwo flawonoidów

SONY DSCWyciąg z pestek winogron to bogate źródło flawonoidów. Zawiera tak zwane oligomeryczne proantocyjanidy (określane jako OPC), które znane są jako super przeciwutleniacze. Działają kilka razy silniej niż znane powszechnie witamina A i C. Oprócz działania przeciwutleniającego proantocyjanidy wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe. Stosowane są również jako substancja przeciwzapalna i przeciwalergiczna. Znalazła także zastosowanie w usuwaniu rozszerzonych naczynek.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Trądzik jest często efektem zaburzenia proporcji między kwasami tłuszczowymi w organizmie – niewystarczająca ilość nienasyconych kwasów w stosunku do kwasów nasyconych może skutkować powstawaniem na skórze przykrych zmian.

Wyciąg z pestek winogron zawiera 85% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Jest szczególnie bogaty w kwas linolowy (72%), który odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych skóry.

Kwas linolowy służy bowiem jako składnik, który zmiękcza i wygładza skórę, wypełniają przestrzenie międzykomórkowe. Dodatkowo zmieniając powierzchnię skóry, również skutecznie ją oczyszcza, delikatnie złuszczając i przyspiesza gojenie się ran, dlatego jest stosowany z powodzeniem do poprawy kondycji skóry trądzikowej.

Tokoferole

Znaczenie ma również obecność tokoferoli, które wykazują działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, kojące. Poza tym normalizują funkcjonowanie skóry, pozytywnie wpływają na kondycję naskórka podrażnionego i pokrytego różnymi zmianami. Dzięki temu, że wyrównują powierzchnię skóry, świetnie wpływają na jej wygląd i poprawiają samopoczucie.

Poprawa gospodarki lipidami

Pestki winogrona są często stosowane w pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. Mają świetny wpływ, jeśli chodzi o poprawę gospodarki lipidowej – łój powstający na skórze staje się mniej gęsty, łatwiej się rozmywa i nie zatyka porów skóry, dzięki temu niedoskonałości powstają rzadziej i są mniejsze.

Gdzie znajdziemy wyciąg z pestek winogron? Jest to jeden ze składników Nonacne – dobrego preparatu na trądzik, dostępnego w postaci wygodnych w łykaniu tabletek. Ja kupuję Nonacne w tym sklepie. Polecam!