Istnieje przekonanie, że wystąpieniu pryszczy może sprzyjać dieta i zjadanie określonych produktów spożywczych. Na liście szczególnie podejrzanych wymienia się czekoladę. Czy rzeczywiście czekolada pogłębia trądzik? A może wręcz przeciwnie, może zawarte w tabliczce substancje sprawiają, że skóra zostaje wzmocniona i szybciej odpiera atak w postaci bakterii i czynników zewnętrznych? Jaka jest prawda o czekoladzie i jej wpływie na stan skóry?  Oto najnowsze informacje na ten temat, opracowane na podstawie aktualnych wyników badań.

Wysoki poziom cukru we krwi a trądzik

Często przyczyną wystąpienia niedoskonałości na skórze jest wahanie poziomu cukru we krwi. Wiele wyników badań wskazuje, że problemem może być po prostu wysoki poziom insuliny, który pojawia się na skutek jedzenia produktów szczególnie słodkich, mających dużą zawartość cukru. Z tego powodu wszelkie słodycze nie są wskazane. Nie tylko sprzyjają powstaniu trądziku i krost różnego typu, ale również przyspieszają starzenie się skóry, co również zostało udowodnione.

woman-674977_1280

Dlatego powinniśmy dążyć do stosowania diety, która utrzymuje poziom cukru we krwi na optymalnym poziomie. Wskazane jest unikanie produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym.

Czy każda czekolada źle wpływa na wygląd skóry?

Dobra wiadomość jest taka, że nie każda czekolada źle wpływa na kondycję skóry. Tabliczka o wysokiej zawartości kakao, pozbawiona zbędnych dodatków z kategorii cukier, syrop glukozowo-fruktozowy nie będzie wpływała negatywnie na skórę, a w niektórych przypadkach może nawet stan cery poprawić. Oczywiście jedzona w akceptowalnej ilości – a o to niestety często trudno…Bo po dwóch kostkach przychodzą nierzadko kolejne i następne.

Nie powinniśmy jednak sięgać po czekolady mleczne, wszelkie tabliczki nadziewane i bardzo słodkie. One poprzez zaburzanie równowagi wewnętrznej mogą prowadzić do pogorszenia kondycji skóry.

Czy czekolada ma wpływ na trądzik?

Prawdziwa, gorzka czekolada może poprawić kondycję skóry. Musi jednak być wybierana w staranny sposób i jedzona z umiarem. Tylko pod takimi warunkami może poprawić kondycję skóry.

Jest o co walczyć, bo czekolada dostarcza wielu cennych składników: witamin A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancji działających pobudzająco, takich jak teobromina, czy kofeina. Czekolada poza tym podnosi poziom serotoniny, poprawia humor oraz działa relaksująco.

Kofeina, o czym nie wszyscy wiedzą, może korzystnie wpłynąć na wygląd nie tylko skóry, ale całego ciała – działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także zmniejsza obrzęki pojawiające się na ciele. Poza tym jedzenie czekolady chroni skórę przed promieniowaniem UV.  

Wniosek jest jeden – wszystko jest dla ludzi. Jeśli będziemy uważać na to, co jemy oraz wybierać starannie produkty w trakcie zakupów, możemy rozkoszować się nawet smakiem czekolady. Przekąska ta jest kaloryczna – dlatego ostrożnie! Nie ma jednak powodów, by sobie jej odmawiać w imię ochrony skóry przed trądzikiem. To mit – gorzka czekolada będzie świetnym słodkim deserem i ukojeniem, którego często w trakcie walk ze zmianami na skórze bardzo potrzebujemy.